• Comments: 0
  • in Articole
  • Visits: 2633
  • Last Modified: 25 March 2014 10:33

PLANUL PARENTAL LA MEDIATOR

Potrivit art. 397 din Codul Civil, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.


Potrivit art.401, din Codul Civil, parintele separat de copilul lui are drepturi de a avea legaturi personale cu acesta.

Potrivit art.64, alin.1, litera c, d, e, f din Legea nr. 192/2006, privind medierea, cu modificarile ulterioare, parintii pot incheia la mediator un acord de mediere, denumit plan parental, cu privire la modalitatile in care vor contribui la exercitiul drepturilor parintesti si la educatia acestora, dupa divort.


Mediatorul are rolul de a veghea ca planul parental, semnat de parti, sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatilor parintesti, separarea in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii minorului.


Planul parental trebuie sa contina minim aspecte privitoare la:

1.Incredintarea minorului;

2.Domiciliul minorului;

3.Program de vizitare a minorului;

4.Ingrijiri medicale;

5.Reguli in educarea minorului;

6.Vacantele minorului;

7.Decizii cu privire la problemele cu care se confrunta minorul;

8.Suportarea cheltuielilor privind intretinerea minorului;

9.Reguli de mentinere a contactului cand copilul se afla la celalalt parinte;

10.Mentinerea legaturilor cu membrii familiei extinse(bunici, matusi, veri, etc)


Planul parental semnat de parinti se inainteaza instantei de judecata competente pentru desfacerea casatoriei, care va verifica daca intelegerea este in interesul superior al copilului si va hotari de urgenta in camera de consiliu, prin emiterea unei hotarari de expedient, executorie de la data pronuntarii.Autor: Consilier Juridic Mediator Turcu Silviu Bogdan

Copyright 2013 All rights reserved


No Comments Yet...

Leave a reply

Name: Required Field.
Email Address: Required Field. Not visible
Website:
Captcha Code: Required Field.
Comment: Required Field.